logo Ting som betyder noget. Del dette med dem du kan lide

Det er de ting der oftest siges af døende; de åbner virkeligt øjnene!

Efter mange års arbejde, som ikke gav ham nogen tilfredsstillelse besluttede Bronnie Ware at søge noget, som var i overensstemmelse med de værdier hun gik op i. Hun tog et job på et hospice, hvor hun gennem mange år hjalp døende. Noget tid senere nedskrev hun en liste over de fem ting, som hendes patienter oftest fortrød.

1. Jeg er ked af at jeg ikke havde mod til at leve sådan, som jeg virkelig ønskede, og ikke sådan som andre ønskede at jeg skulle leve.

"Det er det som folk oftest fortryder. Når folk bliver klar over at deres liv er ved at rinde ud, så ser de tilbage og opfatter tydeligt, hvor mange af deres drømme som aldrig blev opfyldt. De fleste mennesker nåede end ikke at opfylde halvdelen af deres drømme, og e døde med overbevisningen om at grunden til dette var de valg de havde truffet. Et godt helbred giver os en frihed som vi ikke værdsætter før vi mister det."

2. Jeg beklager at jeg arbejdede så meget

"Alle mænd som jeg tog mig af beklagede dette. De nåede ikke at se deres børn vokse op, eller at tilbringe tid med deres partner. Kvinder udtrykte nogen gange også beklagelse over at de havde arbejdet for meget, men eftersom de fleste var af den ældre generation, så var det normalt at de i stedet for at arbejde tog sig af hjemmet. Men alle de mænd jeg tog mig af var kede af at de havde brugt så meget tid på arbejdet"

3. Ærgerligt at jeg ikke havde mod til at vise mine virkelige følelser

"Mange mennesker gemmer deres virkelige følelser af frygt for at skabe konflikter med andre. Som følge deraf har de et liv i mellemkvalitet, og når aldrig det de kunne have opnået. Mange af disse mennesker blev blandt andet syge af den bitterhed, som de bar i sig."

4. Jeg kunne have brugt mere tid på at holde kontakt med vennerne

"Ofte er folk ikke bevidst om de fordele der er ved at have gamle venner, før i livets sidste øjeblik. Ofte er det end ikke muligt at finde sådan nogle venner. Mange mennesker blev så indfanget af livets hæsblæsende rytme, at de i mellemtiden mistede deres venner. Jeg så megen beklagelse over ikke at have brugt tilstrækkelig meget tid på vennerne. Alle længes efter vennerne når de går herfra"

5. Jeg beklager at jeg ikke tillod mig selv at leve et lykkeligt liv

"Det er en overraskende hyppig sætning. Mange mennesker bliver først hen imod livets slutning klar over, at det med at være lykkelig er et valg. De har holdt så fast i deres skemaer og vaner. Såkaldt "komfort" – de kendte ting vandt over følelserne, og også over deres liv. Frygt for ændringer tvang dem overfor andre (og sig selv) til at foregive at de var lykkelige, selv om de dybt inde i sig selv drømte om at de igen kunne le ubekymret."

Disse råd er ægte og smukke. Selv om det lige nu er svært at tænke over et så vanskeligt emne som døden, så er der værd at overveje disse få sætninger. De mennesker som udtalte dem havde et helt andet perspektiv end vi, fortravlede og fordybede i dagliglivet. Lad os ikke begå de samme fejl.

Hvis du synes om denne post - så del den! Del på Facebook

Del med dem som betyder noget for dig.

Se lignende historier i tilfældig rækkefølge

Trender lige nu

× Giv en "synes godt om" til Deldette.dk Jeg har trykket på "synes godt om

Gå ikke glip af de mest interessante artikler! Ønsker du at modtage information om nyt indhold?

Nej tak Ja - gerne
x