Forskere advarer: Hvis man drikker slankedrikke, kan det øge risikoen for type 2 sukkersyge!
2019-07-25 16:58:05For efterhånden mange år siden gik sodavand med sukker sin sejrsgang over hele verden, fra cola og Fanta til forskellige frugtdrikke, og til sidst energidrikkene. Ernæringseksperter begyndte imidlertid at råbe vagt i gevær, for det sukker, som er indeholdt i sodavand, giver os en enorm mængde kalorier, og kan som følge deraf føre til en lang række ubehagelige ændringer i organismen. Overvægt og de deraf følgende helbredsrisici er et enormt problem for den moderne civilisation.
Producenterne besluttede sig imidlertid til at gøre noget ved problemet, samtidigt med at de udvidede markedet for søde læskedrikke. Og således udtænkte de light sodavand med nedsat sukkerindhold eller læskedrikke helt uden sukkerindhold. Forbrugerne ønskede selvfølgelig ikke at købe bitre eller sure læskedrikke, så sukkeret måtte erstattes med noget, som snyder smagen og sanserne. Og det var her producenterne begyndte at anvende kunstige sødemidler.
Det viser sig desværre, at man kan udsætte organismen for en forøget risiko for type 2 sukkersyge, hvis man drikker en stor mængde light sodavand. Denne konklusion er professor Richard Young fra det australske universitet i Adelaide kommet frem til. Sammen med sine medarbejdere har professor Young gennemført undersøgelser på en lille gruppe frivillige. En del af deltagerne i forsøget modtog sucralose samt acesulfam K i en mængde, som svarede til daglig indtagelse af 1,5 liter light sodavand. Den anden del af de frivillige modtog placebo.
Resultatet af undersøgelsen viste, at den del af deltagerne som modtog kunstige sødemidler, allerede efter to uger begyndte at reagere fuldstændig anderledes på sukker i fødevarer. Deres organismer var ikke i stand til at opretholde sukkerniveauet i blodet lige så godt som de deltagere, der modtog placebo. Forskerne lavede en opsummering af undersøgelsen: ”Denne undersøgelse beviser tesen om, at kunstige sødemidler kan formindske organismens kontrol med sukkerniveauet i blodet, hvilket fører til et øget sukkerindhold i blodet hos deltagere, som indtager kunstige sødemidler. Som følge af dette kan de blive prædisponeret for sukkersyge type 2".
En anden undersøgelsesom professor Young gennemførte i 2018 påviste, at det hos personer, som indtager en stor mængde kunstige sødemidler, kommer til en forstyrrelse af den naturlige tarmflora. Sunde bakterier, så som eubacterium cylindroides, der hjælper med at fermentere fødevarerne, fjernes fra organismen. I tilfælde af indtagelse af en stor mængde kunstige sødemidler nedsættes antallet af gode bakterier, og de erstattes delvist af andre bakterietyper, som ikke nødvendigvis er gode for organismen.
Type 2 sukkersyge er et særdeles alvorligt problem for den moderne civilisation. Symptomerne er:
- kraftig forøget tørst,
- hyppig vandladning
- nedsat appetit
En særdeles vigtig faktor, som er med til at forebygge sukkersyge, er et ordentligt kostindtag, regelmæssige fysiske øvelser samt fastholdelsen af en korrekt kropsvægt.