logo Ting som betyder noget. Del dette med dem du kan lide

Tager du ibuprofen? Lægerne råder dig til at stoppe omgående! Her er hvorfor:

Ibuprofen er en medicin af typen ikke-steroid antiinflammatorisk (NSAID) som bruges til at behandle smerter, feber og inflammation. Det er en meget almindelig medicin, som også sælges som håndkøbsmedicin. Det betragtes af de fleste som sikker medicin.
De seneste undersøgelser viser dog noget meget skræmmende, og alle burde læse dette!

Der er været mange diskussioner for nyligt omkring at begrænse salget af det smertestillende middel ibuprofen efter at studier har forbundet det med en forøget risiko for hjertestop. At tage denne håndkøbsmedicin kan medføre op til 31% forhøjet risiko, har forskere i Danmark fastslået. Diclofenac, medicin som er tilgængeligt i nogle lande som håndkøb, forøger risikoen med op til 50%.

Professor Gunnar Gislason fra Københavns Universitet, som ledte undersøgelserne, vil gerne have strammet reglerne for salg af ibuprofen og anden NSAID medicin. Han sagde: “At lade denne medicin være til salg som håndkøbsmedicin, uden regler eller anbefalinger fra læger, sender et signal til menigmand om at dette må være sikkert. Vores fund er en stærk reminder om at NSAIDs ikke er harmløse. Diclofenac og ibuprofen, begge meget almindelig medicin, er forbundet med en betydelig stigning i risikoen for hjertestop.”

Hvis du synes om denne post - så del den! Del på Facebook

Fundene er de seneste til at pege på risikoen ved at bruge NSAIDs. I September sidste år blev en undersøgelse i British Medical Journal udgivet, som også påviste en sammenhængen mellem medicinen og risikoen for hjertefejl. Tidligere undersøgelser har kædet medicinen til abnormal hjerte rytme - som kan lede til hjerteproblemer - og en øget risiko for hjertestop hvis taget regelmæssigt. Gislason opfordrer til at mennesker med hjerteproblemer undgår ibuprofen og andre NSAIDs. “NSAIDs skal bruges forsigtigt og af god grund. Patienter med hjerteproblemer og lignende risikofaktorer, bør undgå brugen af dem.” Siger han.

Han tilføjer “Jeg synes ikke at denne medicin bør sælges i supermarkeder eller på tankstationer, hvor der ikke er nogen professionel hjælp til hvordan de skal bruges.” Gislason foreslår at man kun bruger dem efter at have konsulteret med sin læge.
“Håndkøbsmedicin af typen NSAID burde kun blive solgt på apoteket, i begrænsede mængder og små doser.”

Han tilføjer “Jeg synes ikke at denne medicin bør sælges i supermarkeder eller på tankstationer, hvor der ikke er nogen professionel hjælp til hvordan de skal bruges.” Gislason foreslår at man kun bruger dem efter at have konsulteret med sin læge. “Håndkøbsmedicin af typen NSAID burde kun blive solgt på apoteket, i begrænsede mængder og små doser.” “Beskeden som lige nu bliver sendt til offentligheden omkring NSAIDs er forkert. Hvis man kan købe medicinen i supermarkedet, så tænker man nok “Det er ufarligt at bruge”. Vores studier beviser yderligere at der er en negativ konsekvens af brugen af NSAIDs og at de skal tages alvorligt, samt gives efter en konsultation med en læge.” De danske forskere har undersøgt data fra næsten 29.000 patienter som oplevede hjertestop udenfor hospitalet i perioden 2001 til 2010. Beviserne peger meget tydeligt på at brugen af NSAID øger risikoen for hjertestop med 31%. Gislason vurderer at man ikke bør tage mere end 1200mg ibuprofen om dagen.

Det er meget vigtigt at kende risikoen forbundet med den medicin vi bruger. Især hvis det drejer sig om populær medicin, som fx smertestillende. Mennesker med en historie af hjertesygdomme, bør være ekstra opmærksomme på hvad vores undersøgelser har afsløret. Del venligst dette med dine venner og familie.

H/T Eur Heart J Cardiovasc Pharmacother (2017) 3 (2): 100-107., The Guardian

Se lignende historier i tilfældig rækkefølge

Trender lige nu

× Giv en "synes godt om" til Deldette.dk Jeg har trykket på "synes godt om

Gå ikke glip af de mest interessante artikler! Ønsker du at modtage information om nyt indhold?

Nej tak Ja - gerne
x