Hvad sker der, hvis du spiser æg hver dag? Du vil undre dig over, hvad det gør ved din krop.
Æggeblommer er et onde. Sådan lyder en myte, som er blevet gentaget igen og igen. De bliver blandt andet anklaget for at øge kolesterolindholdet i organismen, hvilket medfører en dårligere helbredstilstand. Det hævdede ernæringseksperter i hvert fald en gang. Hvordan ser det ud i dag?
Sandheden er, at æg ikke bare er en skattekiste af magert protein, men også af de for hjertet vigtige omega-3 fedtsyrer. De indeholder også en række andre meget vigtige næringsmidler.
Blommen i et stort æg indeholder omkring 186 milligram kolesterol. Derfor var det i gamle dage god latin, at man bør undgå æg, og eventuelt kun spise æggehviden. I dag ser man anderledes på det, og forbrugerne opfordres til at spise hele æg (med mindre lægen har givet særlige anbefalinger).
Lad os begynde med at gøre klart, at den virkelige trussel for hjertet er mættede fedtsyrer. Det er dem, der for alvor har indflydelse på kolesterolniveauet i blodet.
Det kolesterol, der kommer fra æg, anvendes af organismen til produktion af testosteron, som gør, at vi har mere energi, og det er dem, som opbygger vores muskelmasse.
Undersøgelser gennemført på University of Connecticut har påvist, at æggeblomme nedsætter niveauet af dårligt kolesterol (LDL). Ifølge den amerikanske Heart Association burde vi hver dag indtage 300 milligram kolesterol gennem føden (et æg indeholder 185 milligram). Disse anbefalinger er rettet mod folk, som har et korrekt kolesterolniveau i organismen. Husk, at man altid kan spørge lægen, om vi indtager den rigtige ernæring!
Det er væsentligt, hvordan vi indtager æggene. Hvis I steger dem badet i fedt, og fx serverer dem med flæsk, så er det 100% sikkert, at I gør skade på jer selv.
Hvis I imidlertid tilbereder dem på en sund måde (fx som blød- eller hårdkogte), så burde alt være i skønneste orden. Hvis man spiser æg til daglig, vil man kunne observere følgende fordele for vores sundhedstilstand ...